Wszystko o dzieciach w wieku od 1-3 lat.

Czy można w ostateczności dać małego klapsa?

Nieprzeczytany postprzez ~Ania » 2011-07-24, 02:08

Moje małe bobo nieznośne jest i ni słucha mnie w ogóle, sama nie wiem co robić, może w ostateczności coś pomorze klaps? co sądzicie, można czasem dziecku dać małego klapsa czy w ogóle nie powinno się stosować takich kar nawet w ostateczności? Nie pomaga tłumaczenie opowiadania, nic próbowałam wielu rzeczy, w żadne sposób nie mogę wyjaśnić, że jak czas wyjść ze sklepu to trzeba iść, zawsze kończy się to krzykiem, wyjście z placu zabaw krzyk, powrót do domu krzyk, wychodzi ktoś z domu krzyk... ech
~Ania

Nieprzeczytany postprzez ~Ola » 2011-07-25, 18:19

chyba nie :) lepiej ścierpieć krzyk niereagując.... za kolejnym razem spasuje dziecko:) chociaż może to być bardzo uciążliwe z początku.
~Ola

Nieprzeczytany postprzez ~Ida » 2011-09-05, 23:29

mały klapsik nie zaszkodzi:)
~Ida

Klaps

Nieprzeczytany postprzez ~www.portaldzieciecy.com.pl » 2011-09-12, 13:41

a czy ktoś z nas chciałby w ostateczności dostać klapsa ????
~www.portaldzieciecy.com.pl

Nieprzeczytany postprzez encore » 2011-10-28, 11:13

w jakiej ostateczności? Jesli Twoje dziecko doprowadza Cię do ostateczności to Twój problem.Nie oderagowuj tego na nim.Klaps niewiele pomoże, a Ty będziesz miała potem "moralniaka".Lepiej cierpliwie wprowadzaj konsekwencję w wychowaniu.
Zyczę cierpliwości.
encore

Re: Czy można w ostateczności dać małego klapsa?

Nieprzeczytany postprzez Kidek.pl » 2012-01-26, 15:50

Ja staram się unika jakiejkolwiek formy przemocy. Jeżeli juz to zaciskam zęby i cierpliwie czekam aż mi przejdzie,ale nie podniosę ręki na dziecko.
www.kidek.pl - zabawki dla dzieci.
Awatar użytkownika
Kidek.pl

Nieprzeczytany postprzez mominka » 2012-01-30, 17:59

zamiast klapsa radzę pooglądać programy typu super-niania i wyciągać wnioski :)
mominka

Nieprzeczytany postprzez ~Anka » 2012-01-31, 03:16

łatwo powiedzieć, porozmawiaj, metody superniani są dobre, ale w 80% dzieci, obawiam się, że w pewnej grupie nie działa nic innego,
~Anka

Nieprzeczytany postprzez maja123 » 2012-03-13, 12:22

Temat kontrowersyjny.
Aczkolwiek jest duża różnica pomiędzy biciem dziecka a klapsem (pierwsze KATEGORYCZNIE zabronione).
Spróbuj zamiast klapsa grozić palcem i ustawić w kącie.
Wiadomo, na początku będzie ciężko, aby dziecko stanęło za karę w jednym miejscu, ale z czasem powinno się przyzwyczaić.
I za każdym razem tłumacz (do upadłego) za co jest ta kara aby dziecko wiedziało co zrobiło źle.
Powodzenia i cierpliwości!
http://dziecinni.blogspot.com
"Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się - ze wszystkich sił - tego, czego pragnie."
maja123

Nieprzeczytany postprzez monikawarszawa » 2012-03-15, 09:06

Mały klaps to znowu nie jakaś tragedia, jeśli stosowany jest rzadko i stosownie do sytuacji. Bo i dziecko ma swoje humory, niezaleznie od wychodziwania. Ale to moje zdanie i . Natomiast porblem pojawia się, jak mały klaps przestaje już pomagać i rodzic posunie się dalej.
monikawarszawa

Nieprzeczytany postprzez BabyGifts_pl » 2012-03-22, 18:56

Co prawda czasem ciężko jest się powstrzymać,ale jednak mimo wszystko nigdy nie uległam presji i nie dałam dziecku nawet małego klapsa. Podstawą wychowania jest konsekwencja i zawsze trzymam się tej zasady.
http://www.BabyGifts.pl - Centrum Zakupów dla dziecka.
Awatar użytkownika
BabyGifts_pl

Nieprzeczytany postprzez mominka » 2012-03-28, 12:36

ja potrafię zrozumieć, że czasami dziecko klapsa dostanie, ale uważam, że dopóki to możliwe, to należy stosować inne metody wychowawcze (nie tylko krzyk i kara cielesna).
mominka

Nieprzeczytany postprzez alla » 2012-03-29, 17:23

Klaps nie jest metodą, nie idź tą drogą. Wprowadziliśmy kiedyś formę nagród (naklejeczki na tablicach- motylki, kwiatuszki, serduszka itp) za każde dobre zachowanie, działanie maluchów, były nagrody. Efekty były już w drugim dniu.
alla

Nieprzeczytany postprzez ~Izka » 2012-03-29, 23:09

alla napisał(a):Klaps nie jest metodą, nie idź tą drogą. Wprowadziliśmy kiedyś formę nagród (naklejeczki na tablicach- motylki, kwiatuszki, serduszka itp) za każde dobre zachowanie, działanie maluchów, były nagrody. Efekty były już w drugim dniu.

więc przekupstwo heh :) czemu nie jeśli zadziała.
~Izka

Nieprzeczytany postprzez odziez-dziecieca » 2012-03-31, 20:31

uważam , że klaps jest niepotrzebny nawet w ostateczności :) jeśli nie będziemy na to reagować, to dziecko zrozumie, że jego krzyki nic nie dają :) pozdrawiam ! :)
odziez-dziecieca

Forum: Dzieci w wieku od 1-3 lat Wróć do forum

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości